Bel: 0113-855550

Dry needling

Wat is dry needling?

Dry needing is een behandelmethode die gebruikt wordt om (chronische) spierklachten te verminderen. Binnen de fysiotherapie is dit een specialisatie en wordt dit als aanvulling gebruikt bij fysio-, manuele- of fasciale therapie.

Een triggerpoint is een lokale spierverharding of gevoelige pijnlijke plek in de spier, die naast lokale pijn ook vaak op andere plekken in het lichaam pijnklachten of uitstralingen veroorzaakt. Een triggerpoint ontstaat door een zeer lokale verkramping in de spier. Deze verkramping in de spier ontstaat door een tekort aan zuurstof en of door een gebrek aan een goede doorbloeding. Door deze lokale verkramping kan de spier minder goed functioneren.

Dry needling is een behandeling waarbij een triggerpoint met een naaldje wordt aangeprikt, waardoor er een soort ‘ontlading in de spier’ wordt opgewekt. Dit is een onwillekeurige samentrekking van de spiervezels, die ervoor zorgen dat de spier zich direct ontspant en weer kan herstellen. Pijn zal verminderen en de spierkracht en coördinatie van de spier neemt weer toe.

 
Wat doet de dry needling therapeut?

De dry needling therapeut zal door middel van milde druk op de spieren de triggerpoint opsporen. De triggerpoint wordt tussen 2 vingers vastgezet en vervolgens brengt de therapeut het naaldje door de spier naar de triggerpoint toe.

Wanneer de naald de triggerpoint bereikt, reageert de spier met een ontlading, dit voelt als een soort schokje. De therapeut beweegt de naald heen en weer om zoveel mogelijk vezeltjes van de triggerpoint los te maken. Afhankelijk van welke spier en triggerpoint kan de ontlading van de triggerpoint soms als een pijnlijk schokje aanvoelen. Tevens kan bij het schokje, de herkenbare  uitstralende pijn voelbaar zijn.

Sommige patiënten worden tijdens de behandeling een beetje zweterig, misselijk of wat zweverig in het hoofd. Dit is van korte duur.

Na de behandeling kan de spier nog wat pijnlijk of beurs aanvoelen. Dit gevoel duurt meestal hoogstens  2 dagen. Wanneer er met de naald een bloedvaatje wordt geraakt, kunnen er ook blauwe plekken ontstaan.

 
Voor welke klachten is dry needling geschikt?

Een dry needling behandeling kan een positieve bijdrage leveren  aan patiënten die last hebben van (chronische) spierklachten. U kunt hierbij denken aan:

- Hoofdpijn

- Algemene spierklachten

- Lage rug- en nekklachten

- Overbelasting bij sporters

- Psychologische factoren, zoals stress, depressie, ontrust en of vermoeidheid

- Slaaptekort

Wanneer u een afspraak wilt maken, vragen heeft of informatie wilt ontvangen, neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag. 

 

Samen Actief en Innovatief Jouw gezondheid Aanpakken.